ƏSas heyvanlar Puma: Amerika yırtıcısı

Puma: Amerika yırtıcısı

heyvanlar  : Puma: Amerika yırtıcısı

Tükənmək təhlükəsi ilə üzləşən bu böyük yırtıcı pişik sürətini, çevikliyini, çevikliyini və gücünü nümayiş etdirir; Hündürlüyü altı metr və uzunluğu 10 metrə qədər tullana bilir

Vəkil tərəfindən yazılıb və təsdiqlənib Francisco Maria Garcia 07 aprel 2018 tarixində.

Son yeniləmə: 07 aprel, 2018

The Cougar, eyni zamanda "Amerikan aslanı " olaraq da bilinir, bütün planetin ən böyük yırtıcı pişiklərindən biridir. Bədəni mükəmməl bir ovçu olmaq üçün yüksək sürətlərə çatmaq və geniş atlamalar etmək üçün mükəmməl uyğunlaşdırılmışdır.

İstər idman ovu, istər şəhərlərin genişlənməsi və ya heyvandarlığın qorunması üçün insan müdaxiləsi, ekosistemi tarazlaşdırır və pumanın sağ qalmasını təhdid edir.

Hal -hazırda, yerli olduğu bir çox ölkədə bu növün nəsli kəsilmək riski var. Sonra, pumanı, xüsusiyyətlərini, davranışını və yaşayış mühitini daha yaxından tanıyacağıq.

Puma: fiziki xüsusiyyətlər və taksonomiya

Elmi adı Puma concolor olan puma və ya 'dağ aslanı', felidae ailəsinə aid olan ətyeyən bir məməlidir. Bədəni uzun və möhkəmdir, qəhvəyi və ya qızıl çalarlarda bərabər və vahid bir palto ilə örtülmüşdür. Başı yuvarlaq və qulaqları həmişə yaxşı dikdir. Ayaqları güclü və əzələlidir, ön ayaqlarında beş, arxada dörd pəncəsi var.

Yetkin bir kişi puma bədəni uzunluğu 2,8 metrə, çəkisi 90 ilə 120 kiloqrama çata bilər. Buna baxmayaraq, Bu növün müəyyən bir cinsi dimorfizmi var: dişilər kişilərdən daha kiçik və daha yüngüldür. Bir qadın nümunəsi bir yarımdan iki metrə qədərdir və bədən çəkisi 80 kiloqramdan azdır.

Arxa ayaqları ön ayaqlarından nəzərəçarpacaq dərəcədə böyük və əzələlidir. Bu onlara imkan verir həqiqətən geniş atlamalar edin və qısa sprintlər üçün təsirli sürət əldə edin. Üfüqi sıçrayışlar ümumiyyətlə 10 metrdən çox olsa da, şaquli impulslar altı metr yüksəkliyə çata bilər.

Əksər pişiklər kimi, cougars da bacarıqla və tez dırmaşmağı bacarır. Bir çox hallarda, bir ağacın üstünə tırmandığını və ya ətrafını seyr edərkən bir nümunə görə bilərsiniz.

Ölçüsünü və çəkisini nəzərə alsaq təsir edici adaptasiya qabiliyyəti. Böyük ölçü, zəka və ovçuluq qabiliyyəti pumanı planetin ən güclü yırtıcılarından birinə çevirib. Onların ömrü səkkiz ilə on üç il arasındadır.

Pumaların təbii yaşayış yeri

Puma, əsasən qitənin cənub hissəsində yaşayan Amerikanın avtoxtonlu bir pişikidir. İqlimi mülayim və yaxşı qida mövcudluğu olan dağlıq və ya ormanlıq bölgələrdə yaşamağa üstünlük verirlər.

Əvvəlcə Argentina, Braziliya, Çili, Kolumbiya, Kosta Rika, Paraqvay və Uruqvayda idilər. Argentinada pumalar rəsmi olaraq ən az narahatlıq (LC) olaraq siyahıya alındı. Lakin, Ölkənin bir çox əyalətində növlər tamamilə tükənmişdir.

Bu səbəbdən, Corrientes və Entre Ríos əyalətləri və Pataqoniya kimi bəzi bölgələr yenidən məskunlaşır. Bundan əlavə, yerli qanunvericiliklə tanınan Milli Parkların yaradılması sayəsində pumalar qorunur.

Puma bəslənməsi

Zəngin fauna və floranın ilk məskunlaşdığı bölgələr olduğu üçün pumalar çox müxtəlif bir pəhrizi qorumaq üçün istifadə olunurdu; əslində ən böyük pəhriz müxtəlifliyinə sahib olan pişiklərdir. Əsasən ətyeyənlər olsa da, müəyyən tərəvəzlər də istehlak edirlər. Diyetinizə əlavə olaraq, tərəvəz lif təmin edir və həzmi asanlaşdırır.

Puma maral, geyik və qoyun kimi böyük yırtıcıları, həm də dovşan, siçan və ya kirpi kimi kiçik heyvanları ovlaya bilər. Bundan əlavə, ovçuluq qeyri -kafi və ya tutmaq çətin görünəndə kiçik böcəkləri də tuta bilirlər.

Puma vərdişləri

Yaxşı bir pişik nümunəsi olaraq, puma tək vərdişləri saxlayır və çox ərazidir. Cinsi əlaqədə olan kişi və qadınlar çox vaxt yalnız reproduktiv məqsədlər üçün bir araya gəlirlər. Ancaq bəzi qadınlar balalarını qorumaq və qidalanmalarını təmin etmək üçün kiçik qruplar yarada bilərlər.

Cougars ov strategiyaları ilə də tanınır. Yırtıcılarını tutmaq üçün mürəkkəb bir pusqu qurur və həmişə digər heyvanın arxasında dururlar. Geri çəkilə bilən yastıqları və dırnaqları sayəsində səssizcə irəli gedə və lazımi anda tullana bilərlər. Sonra, pəncələrini hərəkətsiz vəziyyətə salmaq və yırtmaq üçün istifadə edirlər.

Yırtıcı mənimsənildikdən sonra, bu böyük pişik bədənini dinc bir şəkildə bəsləmək üçün təhlükəsiz bir yerə aparır. Adətən 15 gündən bir böyük heyvanları tuturlar, ancaq balalarını qidalandırmaq üçün ovçuluqlarını artıra bilərlər.

Puma gündüz yuxulu bir heyvandır və uzun müddət ağacların budaqları arasında dincəlir. Günəş işığı qaralanda səhərin erkən saatlarında və ya şəfəqdən əvvəl aktivliyi artır.

Kateqoriya:
Ən böyük quş yumurtası
Ahtapotların zəkası sınağa çəkildi