ƏSas heyvanlar Geyik sürüləri: yemək və yaşayış yeri

Geyik sürüləri: yemək və yaşayış yeri

heyvanlar  : Geyik sürüləri: yemək və yaşayış yeri

Dünyada yemək axtarışında kilometrlərlə hərəkət edən müxtəlif növ geyik sürülərinə rast gələ bilərik

Bioloq tərəfindən yazılmış və təsdiqlənmişdir Silvia Conde 19 iyul, 2019.

Son yeniləmə: 19 iyul 2019

Həyatlarını tək yaşayan və yalnız növlərinə qoşulan və cütləşən heyvanlar var, bəzi həyat yoldaşları və digər heyvanlar bir yerdən digərinə köçən böyük qruplarda yaşayırlar. Geyik sürüləri sonuncu qrupa aiddir.

Maral və maral maral ailəsinə aiddir. Bu ailənin içərisində bir çox fərqli növ var: geyik ən böyükdür, 450 kiloqramdır və cəmi 10 kilo ağırlığında olan cırtdan maral, ən kiçik.

Adətən, servidlər iri buynuzlu məməlilərdir, oxşar bədənə sahib, ancaq atlardan daha dolğun, nazik ayaqları, dırnaqları, uzun boyunları, boynuzları və yaşadığı növlərə və iqlimə görə fərqli uyğunlaşmalar görə bilərik.

Böyük maral sürüləri harada yaşayır?

Geyiklər dünyanın müxtəlif bölgələrində yaşayır. Avropa, Asiya, Amerika, Şimali Afrika və Arktikanın bəzi bölgələrindən yayılmışdır. Və Yeni Zelandiya və Avstraliyada insan tərəfindən təqdim edildi.

Geniş yayılmasına görə, çox fərqli ekosistemlərdə fərqli maral sürüləri tapa bilərik, böyük düzənliklər, çəmənliklər, meşələr, tundra, yağış meşələri və dağ meşələri.

Geyik sürülərinin yaşadığı ərazi çox genişdir: 40 kilometrdən çox məsafəyə çata bilər, aralarında qruplara və ya sürülərə və ya tək başına səpələnmiş şəxslərə rast gələ bilərik.

Caribou kimi geyiklər, il boyu yemək axtarışında böyük köçlər edir və bu da tundra ilə isti bölgələr arasında minlərlə kilometr yol qət etməsidir.

Böyük qruplar necə yaşayır?

Ən çox rast gəlinən şey, kişiləri tək və bir -birindən ayrı görməkdir. Onlar ərazi heyvanlarıdır və hər bir fərd bir ərazini müdafiə edir. Qadınları qrup halında və ya balaları ilə birlikdə görə bilərik.

Kişilər öz ərazilərini feromonlardan istifadə edərək təyin edirlər, ağır ayaqları ilə və ya ağacları başı ilə ovuşduraraq qoxu ilə hopdurmaq. Feromonlarını sərbəst buraxan bezlərin olduğu ayaqlarda və başdadır.

Yetişdirmə mövsümündə və ya qışqırıq zamanı kişilər qadın hərəm üçün bir -biri ilə vuruşurlar, lakin bu davranış geyik növünə görə də dəyişə bilər.

Bu mübarizə, həqiqi bir təcavüzün buynuzları ilə çəkəcəyi xərclərin qarşısını almaq üçün yüksək rituallaşdırılmışdır. Hərəkətlər çox naxışlıdır və bir -birindən fərqlənir; rəqibini qorxutmaq üçün fərdin xüsusiyyətlərini nümayiş etdirmək məqsədi daşıyır. Bu davranışlar agonist davranış kimi tanınır.

Maral nə yeyir?

Geyiklər otçul heyvanlardır: pəhrizləri əsasən odun və otsu bitkilərdən ibarətdir. Ot bitkiləri ümumiyyətlə bahar pəhrizində daha çoxdur, payız və qışa keçdikcə oduncaq bitkilərin əhəmiyyəti artır.

Çam və ümumiyyətlə bütün iynəyarpaqlılar, Avropada ən çox qidalanan növlərdir. Paxlalı bitkilərin və otların tumurcuqları da onların qidalanmasında çox yer alır.

Diyetinizdəki otsu və odun bitkilərinin nisbəti daha soyuqdan daha mülayim bölgələrə dəyişə bilər. Həm də liken, yarpaq və gövdə yeyirlər, ayaqları ilə kök və kök yumruları axtararaq torpağı cızırlar.

Mövsümdən asılı olaraq yabanı meyvələr, acorns və göbələklərlə qidalana bilərlər. Bir çox dəfə yaxınlıqdakı bitkiləri işğal etdikləri görüldü. Bəzən bu bir problemdir, çünki təbii yaşayış yerlərini həqiqətən də kənd təsərrüfatı işğal etmişdir.

Əvvəldə də qeyd etdiyimiz kimi, marallar güdücü heyvanlardır. Bu o deməkdir ki ilk dəfə yedikləri yeməyi yenidən yeyin və yenidən həzm edin. Şayiə ilə yeməyi həzm edə bilirlər, əks halda əldə edə bilmədikləri bütün qida maddələrini mənimsəyirlər.

Geyiklər, digər ruminantlar kimi, həzm sistemini dörd hissəyə bölürlər (rumen, retikulum, kitab və kəsmik). Rumendə bitki selülozunu həzm edə bilən mikroorqanizmlər var və bədənin artıq enerji mənbəyi olaraq istifadə edə biləcəyi məhsullar yaradır.

Kateqoriya:
Akvariumda sıxlığın təsiri
Köpəyə oturmağı necə öyrətmək olar