ƏSas heyvanlar Asiya fili: xüsusiyyətləri, paylanması və qidalanması

Asiya fili: xüsusiyyətləri, paylanması və qidalanması

heyvanlar  : Asiya fili: xüsusiyyətləri, paylanması və qidalanması

Asiya fili, Asiya qitəsindəki ən böyük heyvandır. Təəssüf ki, böyük ölçüdə insan hərəkəti nəticəsində nəsli kəsilməkdə olan bir növdür.

Bioloq tərəfindən yazılmış və təsdiqlənmişdir Ana Diaz Maqueda 03 aprel 2021.

Son yeniləmə: 03 aprel, 2021

Asiya fili (Elephas maximus), Yer planetində mövcud olan 2 növ fildən biridir. Digəri, Afrika fili (Loxodonta africana) bir qədər böyükdür və müəyyən fərqli xüsusiyyətlərə malikdir.

Bu heyvanın taksonomiyası illər ərzində dəyişib və hazırda Asiyada, Sumatra adasında və Şri Lankada olan 3 alt növün olduğuna inanılır. Bu, Asiya qitəsindəki ən böyük heyvandır və Afrika fili kimi, dişlərindəki fil sümüyü o qədər qiymətlidir ki, onu demək olar ki, tükənməyə sürükləyib.

Xoşbəxtlikdən, növlərin qorunması üçün özəl və ictimai layihələr var, ancaq turizmin istifadəsi onun vəhşi populyasiyalarının zəifləməsinə səbəb olur. Sonra, bu nəhənglərin həyat tərzi haqqında nə bilməli olduğunuzu sizə xəbər verəcəyik.

Asiya filinin xüsusiyyətləri

Elephas maximus mövcud olan ən böyük quru heyvanlarından biridir. Bir nümunə 2 ilə 2.7 metr arasında bir hündürlüyü ölçə bilər, bəzi heyvanlar 3 metrdən çox olsa da. Bu məməlinin uzunluğu 6 metrə çata bilər. Ağırlığa gəldikdə, yetkin bir fərdin çəkisi 2 ilə 5,5 tona çatır

Doğulduqda körpələr ümumiyyətlə 100 kiloqram ağırlığında olurlar.

Bu növün əsas xüsusiyyətlərindən biri - və Afrikalı qohumdan fərqi - başın formasıdır. Asiya fili 2 sefalik çıxıntıya malikdir, Afrika fili isə hamar bir alnına malikdir.

Digər tərəfdən, Asiya filinin qulaqları Afrika qohumlarından çox kiçikdir. Bunun səbəbi, yaşadığınız Asiya bölgələrində iqlimin Afrika savannasına nisbətən daha rütubətli olmasıdır və istini o qədər dağıtmaq lazım deyil.

Digər fərqləndirici xüsusiyyət də budur Elephas maximus borunun ucunda tək bir ön barmaq var, digərlərində 2 var. Ayrıca, qadınlarda kişilər kimi dişləri yoxdur.

Bu heyvanlar harada yaşayır?

Keçmişdə, Asiya fili geniş və davamlı bir paylamaya sahib idi. Bu heyvanlar Qərbi Asiyadan - İranın bütün sahilləri boyunca - Hindistan yarımadasına qədər məskunlaşmışdılar. Buradan onların əhalisi Çinə qədər uzandı.

Bu gün onlar Qərbi Asiya, Java və Çinin əksər hissələrində tükənmişdir. Qərb hissəsindən, ehtimal ki, eramızdan əvvəl 100 -cü illərdə yox olmuşlar.C. 14 -cü əsrdən sonra Çin əhalisi yox oldu. O vaxtdan bəri, Asiya fillərinin bütün qrupları, mövcud vəziyyətə çatana qədər nəsli kəsildi. 

Bu növ Banqladeş, Butan, Hindistan, Nepal və Şri Lanka, Cənubi Asiya və Kamboca, Çin, İndoneziya, Laos Xalq Demokratik Respublikası, Malayziya, Myanma, Tayland və Vyetnamda çox parçalanmış kiçik populyasiyalarda tapılmışdır.

Hal -hazırda, fil populyasiyalarını dəstəkləyə biləcək dağlıq və meşəlik yaşayış yerləri bir qrupun yaşaya biləcəyi qədər böyük deyil. Təbii ekosistemlərin məhv olması, insanın genişlənməsi və parçalanması kiçik istisnalar istisna olmaqla, bu heyvanların vəhşi həyatda yaşamasını qeyri -mümkün edir.

Böyük vegetarianlar

Asiya fili, otyeyən bir heyvandır, sonra əsasən bitki örtüyü ilə qidalanır, az miqdarda qida və çoxlu lif təmin edir. Fürsətiniz olduqda kökləri və meyvələri də yeyə bilərsiniz. 

Bu növ istənilən vaxt qidalana bilər. Əslində, gününü ağzına bir şey qoymaqla keçirir, Çünki gündə ortalama 135 kiloqram bitki yeməlidir bədəninizi yaxşı vəziyyətdə saxlamaq üçün. Bundan əlavə, həmişə su mənbələrinin yaxınlığında yaşayan bir heyvandır, çünki nəmləndirmək üçün gündə təxminən 140 litrə ehtiyacları var.

Kişilər diş ətlərindən istifadə edərək ətli kökləri qazırlar və ağaclardan qabıq götürürlər. Bu qədər yeyən bir heyvanın bu miqdarda yem əldə edə bilməsi üçün böyük bir məhsuldar əraziyə ehtiyacı var.

Asiya filinin çoxalması

Bu növ mövcud olan ən uzun hamiləlik dövrlərindən birinə malikdir, xüsusən də 22 ay, bundan sonra adətən yalnız bir buzov doğulur. Doğuşdan sonra analar balalarını 18 ay əmizdirirlər. Bu müddətdən sonra, artıq süd içməsələr də, analar yeniyetmə yaşına çatana qədər bir neçə il balalarına qulluq etməyə davam edirlər.

Asiya filləri çoxarvadlılığın tətbiq olunduğu qruplarda yaşayırlar. Dişi sürünü və götürdüyü istiqaməti istiqamətləndirir. Kişilər, başqa bir hiyerarşik qrupa girirlər, burada dominant nümunə, qadınları qəbul etdikləri müddətcə, qadınlarla birləşəcək nümunədir.

Bir kişi güclü bir istiyə girəndə bir faz deyilir olmalıdır. Bu dövrdə kişilər son dərəcə aqressiv olurlar və öz məbədlərində yerləşən məsamələrdən özünəməxsus bir maddə buraxırlar.

Uzun reproduktiv dövrlər, təxminən 17 yaşına qədər cinsi yetkinləşməmələri, böyük ərazilərə ehtiyac və insan təqibləri bu növün nəsli kəsilməkdə olan kateqoriyalara daxil olmasına səbəb olmuşdur. Təəssüf ki, bu nəhəng yavaş -yavaş, lakin qətiliklə yox olur.

Kateqoriya:
Niyə itlər çənəni iyləyir?
Evdə hazırlanan it tort reseptləri