ƏSas heyvanlar Kapibara: dünyanın ən böyük gəmiricisi

Kapibara: dünyanın ən böyük gəmiricisi

heyvanlar  : Kapibara: dünyanın ən böyük gəmiricisi

Kapibara 30 nəfərə qədər vahid və sabit qruplarda yaşayır. Onun mürəkkəb sosial davranışı geniş bir vokal repertuarı ilə əl -ələ verir.

Yazılmış və biokimya ilə təsdiq edilmişdir Luz Eduviges Tomas-Romero 01 iyun, 2020 tarixində.

Son yeniləmə: 01 iyun 2020

Capybara (Hydrochoerus hydrochaeris), Caviidae ailəsinin gəmiricisidir, dünyanın ən böyük gəmirici növü hesab olunur. Yetkin bir kapibaranın 1.30 metrə qədər böyüyə biləcəyini və 65 kiloqram ağırlığında olduğunu bilmək təəccüblüdür.

Daha nə var, ciddi şəkildə Cənubi Amerikada yaşayan bir növdür. Onun çeşidi Braziliya, Uruqvay, Venesuela və Kolumbiyanın çoxuna yayılır, cənubdan Argentina pampalarına və qərbdən And bölgəsinə qədər uzanır.

Geniş yayılması nəzərə alınmaqla, o cümlədən ümumi adların uzun bir siyahısı ilə tanınması başa düşüləndir capybara, chigüire, ñeque və su donuzu.

 Nə yeyir və harada yaşayır?

Bu ot bitkisidir və əsasən ot və su bitkiləri ilə qidalanır. Bəzən qabıq və meyvə də istehlak edir. Daha nə var, kapibaranın koprofajiya etməsi adi haldır, təzə nəcis udmaq vərdişi nədir.

Bu koprofajiya strategiyasının digər gəmiricilər tərəfindən də tətbiq edildiyini bilmək maraqlıdır. Birinci bağırsaq tranzitində, yeyilən bitkilər sakin bakteriyalar tərəfindən fermentasiya prosesinə məruz qalır, ikinci qəbul isə kapibara üçün selülozla zəngin qidalarınızdan ən çox qida maddələrini çıxarın.

Pəhriz səbəbiylə capybara yalnız suya asanlıqla daxil olan yerlərdə yaşayır: su basmış çəmənliklər üstünlük verdikləri ekosistemdir. Həm də otlaqların yaxşı olduğu və il boyu suyun olduğu bataqlıqların və aran meşələrinin kənarına tez -tez gəlir.

Kapibara morfologiyasında hansı cəhətlər önə çıxır?

Bu növün dişilərinin kişilərdən bir qədər böyük olması maraqlıdır. Kişilərdə və qadınlarda xəz qalın və qırmızı -qəhvəyi rəngdədir bədənin çox hissəsində, bəzən də üzündə qara.

Kapibara kökdür. Xüsusi olaraq, burnunun ucu kişilərdə keçəldir və qoxu vəzinə uyğun gələn bir qabarıqlıq təqdim edir.

Həmçinin, su vərdişləri olan digər canlılar kimi, kapibaranın gözləri, qulaqları və burun delikləri başın üstündə yerləşir. Bu, üzərkən asanlıqla qoxuya və görməyə imkan verir. Bu heyvanlar tKiçik, "əyilmiş" gözləri və qismən yivli ayaqları var.

Kapibara sosial bir heyvandır

Bu növ, ərazi və sosial hökmranlıq iyerarxiyası ilə kompleks bir sosial davranışa sahib olduğunu göstərən tədqiqat mövzusu olmuşdur. Ümumiyyətlə, onların sosial qrupu çox vahiddir və digər qrupların fərdlərinin hücumlarına dözmür.

Capybara, hər iki cinsdən təxminən 10 böyükdən ibarət qruplarda yaşayır qruplar bir dominant damazlıq kişi ilə üçdən 30 -a qədər ola bilər. Quru mövsümdə su ehtiyatları ətrafında daha böyük birləşmələr əmələ gəlir.

Hər qrup bir ərazini qoruyur və müdafiə edir yem və udma sahələrini əhatə edən - nadir hallarda tək kapibara rast gəlinir.

Bu heyvanların cəmiyyəti zamanla nisbətən sabitdir: bir qrupun üzvlüyü nadir hallarda dəyişir və bu ərazini 3 ildən çox saxlaya bilər.

Təbiətdə kapybaralar 6 ildən 10 ilə qədər, əsirlikdə isə 12 ilə qədər yaşayırlar.

Capybara, qida zəncirində əhəmiyyətli bir yer tutur

Capybara, şübhəsiz ki, bölgədəki bir çox böyük yırtıcı üçün vacib bir qida qaynağıdır. Yaşıl anakondalar (Eunectes murinus), jaguarlar (Panthera onca) və gözlüklü kaymanlar (Caiman crocodilus) üçün belədir.

Otladıqları zaman daim yırtıcılar üçün axtarışda olurlar müəyyən edildikdə həyəcan səsi verir. Çox vaxt yalnız burunları və gözləri açıq vəziyyətdə suda gizlənirlər və beş dəqiqəyə qədər tamamilə su altında qala bilərlər.

Bu gəmiricinin ekoloji nişində hörmətli bir yeri var

Bu növ, əhəmiyyətli bir yırtıcı olmaqla yanaşı, bir neçə quş növü ilə qarşılıqlı və ya kommensalizm əlaqələri qurur. Beləliklə, hər ikisi də faydalanır, çünki quşlar, karpichos kürkünün parazitar böcəkləri ilə qidalanırlar. Ayrıca, fərqli quşların otlayan kapybaraların ardınca getdiyini görmək, otdan çıxardıqları böcəkləri yemək adi haldır.

Kapibaranın səslənməsi kontekstə görə dəyişir və modulyasiya olunur

Baxmayaraq ki Kapybaraların yaratdığı səslərin bir çoxunun məqsədi hələ də məlum deyil, vokalizasiya cəmiyyətinizdə çox vacib görünür.

İndiyə qədər capybaranın repertuarında yeddi növ zəng qeydə alınıb (fit, qışqırıq, nalə, qışqırıq, hürmə, klik və diş qıcırtısı). Daha nə var, səslər yüksək və ya aşağı səslə yayılır fərqli kontekstlərdə qarşılıqlı əlaqə qurarkən.

Mütəxəssislərə görə, vokalizasiyalar, davranış kontekstləri nəzərə alınmaqla, funksional olaraq əlaqə, həyəcan, narahatlıq və agonistik zənglər kimi təsnif edilir. Daha nə var, capybaraların əsirlikdə etdiyi klik zəngləri əhəmiyyətli dərəcədə fərqlidir, vəziyyətə görə sosial qrupların vokal fərqləri hipotezini təsdiqləyir.

Kapybaralarda vokalizasiya vasitəsi ilə qarşılıqlı əlaqənin zənginliyi səs ünsiyyətinin vacib bir mexanizm olduğunu göstərir sosial görüşləri tənzimləyir və qrup üzvlərini ətraf mühitlə bağlı xəbərdarlıq edirs.

Kapibaranın qorunma vəziyyəti

Məlumdur ki, lKapibara üçün əsas təhlükə ət və dəri üçün ovçuluqdur. Lakin kommersiya təsərrüfatının həyata keçirilməsi vəhşi heyvanlara olan tələbatı azaldıb.

IUCN, kapibaraları əhalisinin çoxluğunu əsas gətirərək, ən az narahatlıq gətirən növlər siyahısına daxil etsə də, bəzi yerli qruplar həddindən artıq ovlanması səbəbindən azalır.

Kateqoriya:
Bataqlıqların yox olması: niyə baş verir və hansı nəticələrə səbəb olur
112 Köpək adları və nə demək istədikləri