ƏSas heyvanlar Möhtəşəm bir quş olan kondoru kəşf edin

Möhtəşəm bir quş olan kondoru kəşf edin

heyvanlar  : Möhtəşəm bir quş olan kondoru kəşf edin

Uçuşu möhtəşəm, lakin yox olmaq təhlükəsi ilə üzləşən böyük bir zibil yırtıcısıdır; bir gündə 5 kilo ət udmağı bacaran, heç bir şey yemədən 5 həftə gedə bilər

Müəllif Yamila, 15 fevral 2018

Son yeniləmə: 15 fevral 2018

And dağ silsiləsində yaşayır və uçan həqiqətən möhtəşəm bir quşdur. Bu yazıda sizə hər şeyi izah edəcəyik Cənubi Amerikada doğulan və bölgənin bir neçə ölkəsinin milli simvolu olan And kondoru.

And kondorunun xüsusiyyətləri

Qanadları baxımından yalnız kral və səyahət edən albatroslardan üstün olan planetdəki ən böyük uçan quşdur və boyu 142 santimetrə, erkəkləri isə 15 kiloya çatır. Qanadlarını açanda 330 santimetrə çatır. Buna görə uçuşda bu qədər təsir edicidir!!

Kondor başının tükləri yoxdur, amma kişilərdə xoruzlara bənzər bir çuxur və ya qabar böyüyür. Bu nişanın özəlliklərindən biri də budur tonallığı heyvanın əhvalına görə dəyişir: çoxdan daha az qırmızıya doğru gedə bilər.

Hər iki cinsin də iti kənarları olan əyri tumurcuqları, yüngül əyri dırnaqları olan ön ayaqları, cəsəd tutmağa imkan verir, həm də qayalarla dağlar arasında gəzməyə xidmət edir.

Yetkinlərdə ləkə Qara rəngdədir, qanadların arxasında və boyun hissəsində ağ hissəsi var. Gözlər qırmızımsıdır və üzdə lələk yoxdur, ancaq nümunənin yaşı ilə vurğulanan 'qırışlar ' var. Condorun başqa bir marağı da budur quşların səs orqanı olan sirinksdəki atrofiya səbəbindən demək olar ki, heç bir səs çıxarmırlar.

Condor yaşayış yeri

Adından da göründüyü kimi, And kondoru yaxınlıqda yaşayır Andes dağ silsiləsi, Venesueladan Argentinadakı Tierra del Fuegoya qədər. Bu quşun yaşadığı ən böyük ərazilərdən biri də Colca kanyonu, Perunun cənubu.

Bu növün ən böyük yayılma sahəsi Argentinalı Patagoniya və Pampas, həmçinin bu ölkənin Çili ilə bölüşdüyü And bölgəsidir.

Daha yüksəklərə uça bilən quşlardan biridir: bunun üçün isti havanın yüksələn istilik axınlarından istifadə edir. Hündürlüyü 6500 metrə çata bilər və uzanan qanadlarını praktiki olaraq hərəkət etdirmədən kilometrlərlə sürüşə bilir; bu enerji istehlakını azaldır və daha da irəli gedə bilər.

Condor davranışı

Pəhrizinə gəldikdə, bütün hərfləri olan bir çöpçü quşdur: ölü bir heyvanı aşkar etdikdə iki gün belə uçur. Əvvəlcə yumşaq hissələri yeyir, sonra güclü gagasını istifadə edir və bədəni parçalayır. Condor bir gündə beş kiloya qədər ət yeyə bilər və sonra beş həftə yemədən gedə bilər.

Dağların və uçurumların ən yüksək yerlərində yerləşən 'Roosts ' olaraq bilinən qruplarda yaşayır, küləkdən, yağışdan və yırtıcılardan qorunur. Tapılması çox çətin olan bu sığınacaqlarda hər iki cinsdən olan gənclər və böyüklər yatırlar.

Reproduksiyaya gəldikdə, monogam bir növdür - Əksər yırtıcı quşlar kimi - bir dəfə həyat yoldaşı tapanda, təxminən üç yaşında olanda onu ömrü boyu saxlayır.

Mağaralar və ya qayalı divarlar yuva rolunu oynayır və hər mövsüm dişi iki valideynin təxminən iki ay ərzində yumurtadan çıxardığı tək yumurta qoyur. Civciv yumurtadan çıxdıqdan sonra ona regurgit ət verilir. Altı aydan sonra körpə yuvadan ilk "addımlarını" atmağa çalışır.

Cücə ilyarımadək valideynləri ilə yaşamağa davam edir və sonra qrupun digər yetkinlik yaşına çatmayanlarla bir yerdə mübahisə edir.

And kondoru, bəzən tülkü ilə səhv salınıb, aşağı reproduktivlik dərəcəsi səbəbindən təhlükə altında olan bir növ hesab olunur. Əsirlikdə dünyaya gəlmələri üçün qorunma layihələri var, baxmayaraq ki, prosesdən bir neçə il çəkə biləcəyi üçün hələ də uğurdan danışmaq mümkün deyil.

Nəhayət, kondor olduğunu qeyd etməyə dəyər mistisizm və simvolizm yüklü bir quşdurİnkalar onun ölümsüz olduğunu və bütün And tayfalarının hər səhər çıxan günəşdən məsul olduğunu iddia etdilər. Boliviya, Kolumbiya, Çili və Ekvadorun gerblərində və Argentina bayraqlı aviaşirkətinin loqotipində görünür.

Kateqoriya:
Pişiklərdə sidik xəstəlikləri
Köpək erlichiozu